عضو کمیته بحران‌های محیط زیستی سازمان ملل متحد برلزوم تدوین چشم انداز کوتاه، میان و بلندمدت ازسوی دولت و سازمان محیط زیست جهت مقابله با آلاینده‌ها و حرکت به سمت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر تاکید کرد.

شبنم دلفان‌ آذری گفت: استفاده بیش از حد از سوخت‌ فسیلی در صنایع گاز و پتروشیمی، تولید برق و فرسوده بودن ناوگان حمل و نقل عمومی از دلایل اصلی آلایندگی ایران است.

وی افزود: تاکنون چشم انداز خاص و منسجمی برای مقابله با آلایندگی در ایران توسط دولت‌ها ارائه نشده و باید هرچه سریعتر این چشم‌انداز گردآوری و به سازمان ملل ارائه شود.

دلفان آذری با اشاره به تصویب صندوق مالی جهانی در سازمان ملل اضافه کرد: از سال ۲۰۲۵ کشورهای قاره شمال یا کشورهای ثروتمند و پیشرفته غربی متعهد شدند سالیانه ۳۰۰ میلیارد دلار به این صندوق واریز کنند تا به کشورهای درحال توسعه و فقیر منطقه شمال آفریقا و خاورمیانه از جمله ایران برای توسعه و مقابله با تغییرات اقلیمی وام دهند.

عضو کمیته بحران‌های محیط زیستی سازمان ملل متحد گفت: مساله تغییرات اقلیمی پس از قرارداد ۲۰۱۵ پاریس از سوی سازمان ملل و برای کنترل گرمایش جهانی تا از ۱.۵ درجه بالاتر نرود، مورد توجه قرار گرفته است زیرا همه کشورهای جهان با آن روبرو هستند.

دلفان آذری بابیان اینکه کشورهای درحال توسعه از جمله ایران بیشترین آسیب و ضربه را از تغییرات اقلیمی متحمل می‌شوند، افزود: در ۹ سال گذشته بویژه در چند سال اخیر به سبب وقوع جنگ‌هایی در اروپا و خاورمیانه برنامه مقابله با گرمایش جهانی موفقیت آمیز نبوده است.

وی اضافه کرد: مقابله با تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی به‌عنوان یک پدافند غیرعامل باید مورد اهتمام جدی دولت، سازمان حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی و آبخیزداری قرار گیرد در غیر اینصورت با اثرات بسیار سنگین این پدیده از جمله کاهش منابع آبی، کمبود منابع غذایی، افزایش اجباری مهاجرت‌ها به خاطر خشکسالی و نابودی گونه‌های گیاهی و جانوری روبرو خواهیم شد.

سفیر سبز سازمان ملل متحد، افزایش بیابان زایی، ریزدگردها و طوفان‌های شن، تهدید سلامت مردم و نیز آسیب جدی بر اقتصاد و صنعت را از دیگر اثرات کم توجهی به پدیده تغییر اقلیم دانست و گفت: ۷۵ درصد مساحت ایران را اقلیم خشک و نیمه خشک و زمین‌های کم حاصلخیر تشکیل می‌دهد بنابراین با کاهش منابع آبی و خشکسالی‌ها توان تولید مواد غذایی مورد نیاز جمعیت کشور بشدت کاهش خواهد یافت.

دلفان آذری به پویش کاشت یک میلیارد درخت در ایران هم اشاره کرد و افزود: این طرح از پنج سال پیش در کشورهای اروپایی و در قالب اهدای یک دلار، یک یورو و یک پوند برای کاشت درخت در کشورهای آفریقایی اجرا شد اما شکست خورد زیرا به نوع کاشت گونه متناسب با اقلیم هر منطقه توجه نشد و منابع مالی را هدر داد.

وی اضافه کرد: در پویش کاشت یک میلیارد درخت در ایران باید به این نکته اساسی توجه شود که درخت‌ها متناسب با اقلیم هر منطقه کاشته شود ضمن اینکه مساله نگهداری از درخت‌ها تا به ثمر نشستن آنها بسیار مهم است.

عضو کمیته بحران‌های محیط زیستی سازمان ملل متحد همچنین بهینه سازی سیستم‌های انرژی و حرکت به سمت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر (تولید برق از خورشید و باد) به جای استفاده از سوخت‌های فسیلی، توجه به آموزش در مدارس و رسانه‌ها و راه‌انداختن یک پویش و فرهنگ ملی جهت صیانت از منابع طبیعی و جنگل‌های موجود، توسعه فضای سبز و استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی بجای خودروهای شخصی و دوچرخه سواری را از مهمترین راهکارها مقابله با تغییرات اقلیمی دانست.

  • منبع خبر : خبرگزاری ایرنا