حاجیه‌بانو که در گذشته به زیباترین، ثروتمندترین و قدرتمندترین زن منطقه مینودشت گلستان شهره بوده در معلولیت و چین و چروک‌های سالمندی امروزش به کوچه و پس‌کوچه‌های انتظار محبت اطرافیانش رسیده، چشم به در خانه ویلایی‌اش دوخته که گرمای وجود عزیزانش را احساس کند و با هرصدایی می‌پرسد نوه‌هایم آمدند؟

به گزارش ایرنا، ترکیب سنی جمعیت کشورها با توسعه شرایط اقتصادی و اجتماعی، بهبود شرایط بهداشتی و کاهش مرگ و میرها تغییر یافته و تعداد بسیاری از جمعیت کشورها چه توسعه یافته و چه در حال توسعه به سمت سالمندی سوق یافته است.

براساس سرشماری ۱۳۹۵ از جمعیت ۷۹ میلیونی کشور هفت میلیون و ۴۱۴ هزار و ۹۱ نفر یعنی ۹.۲۸ درصد سالمند هستند؛ پیش بینی می شود که تعداد کل افراد سالمند روی کره زمین به ۲ میلیارد نفر خواهد و رسید و درصد سالمندان ایران تا سال ۲۰۲۵ میلادی به ۱۰ و تا ۲۰۵۰ به بیش از ۳۰ درصد می رسد و براساس این پیش بینی در سال ۲۰۵۰درصد جمعیت سالمند در ایران از میانگین جهان و آسیا بیشتر و از هر سه نفر، یک نفر سالمند خواهد بود.

یک اکتبر، نهم مهر ماه «روز جهانی سالمندان» و یکی از روزهای «هفته ملی سالمند» در ایران است، سالمندی دوره ای از زندگی است که از ۶۰ سالگی تا ۶۵ سالگی شروع می شود و این قشر اعضای مهم جامعه بوده که اجتماع را از حضور خود متاثر کرده و با انتقال تجربیات و تخصص خود مسیر را برای نسل جوان روشن می‌کنند.

امروز که به نام روز سالمند نامگذاری شده بهانه‌ای برای بازدید از یکی از سالمندان فراهم می شود، ویلایی در حوالی شهرستان مینودشت که به محض ورود خانه اشرافی و کدخدایی «پس از باران» را تجلی می کند از طبقات خانه بالا می روم مادری زیبا روی تخت دراز کشیده مرا می خواند، طول می کشد جواب سلامم را دهد، دستش را می گیرم و دستی که فلج است و قدرت حرکت ندارد.

صورتش که با وجود سکته‌اش هنوز زیباست ولی پر از پیچ و خم چروک‌هایی که خود روایتگر سال‌های سخت و پر رنجش است‌.

حاجیه بانو پنج سالی است که بر اثر سکته روی پله‌های ویلای خانه‌اش افتاد و تا ساعت‌ها کسی متوجه سکته‌اش نشد.

انگار آن سکته پنجره ای رو به دنیای جدید تنهایی و بی کسی را برایش باز کرد و یاد کارهایی که می توانست در زمان سلامت انجام دهد می افتد.

حاجیه‌بانو گَرد پیری بر چهره زیبایش نشسته و موهای سفیدش که به رنگ حنایی در آمده بعد از سکته اش دیگر کامل سمت راست بدنش فلج شده زمانی زیباترین دختر منطقه بود و با غرور گام‌های محکمش را بر زمین می کوبید ولی امروز نگاه می کند تا پرستارش چه کسی باشد.

به خاطر هیکل تنومندش هر پرستاری بعد مدتی خسته شده و می‌رود و با اینکه ثروت فراوانی دارد ولی امروز روزگار را به سختی طی می‌کند.

این روزها در ظاهر از پنجره ویلایش مشغول نگاه کردن به درختان است ولی در واقع در دنیای دیگری سیر می کند.

ذوق و شوق جوانان در ماه ربیع الاول او را به روزگاران دوری می برد زمانی که تمام زن های منطقه زیبایی، ثروت و قدرتش را مثال می زدند و او زمان را حس نمی کرد و امروز ثانیه ها برایش حکم جلادی را دارد.

دلتنگ همسر، خواهر و برادرانش است که سالیان دور از دنیا رفته اند و هر روز دعا می کند کاش زمان رفتنش شود.

بانو خانم در گفت و گو با ایرنا می گوید:این سال ها در تنهایی هایم خیلی فکر کردم تنها کاری که به یقین انجام می دادم وقف تمام ثروتم به امام رضا (ع) بود ولی خوب دیر متوجه شدم و امروز دیگر توان اینکار را ندارم چرا که تمام اموالم دیگر دست فرزندانم است.

وی افزود: سال های خیلی دور خوابی دیدم که پس از آن می خواستم تمام اموالم را وقف کنم ولی متاسفانه با امروز و فردا کردن و صحبت های فرزندانم متقاعد شدم فعلا زود است.

وی که امروز ۹ فرزند و ۲۰ نوه دارد اظهار داشت: تنها نصیحتی که در این روزگار سخت پیری به اولاد خود می کنم فقط مراقب سلامتی خودشان باشند چرا که زمانی که قدرت حرکت را از دست دهند شاید خیلی افراد دوست داشته باشند کمک کنند ولی قدرتش را نخواهند داشت.

حاجیه‌بانو افزود: سلامتی در گران بهایی است که هیچکس تا زمانی که آن را داشته قدر نمی داند ولی من امروز در این شرایط سختم هر روز با طلوع خورشید با دست و پای فلج خودم صحبت می کنم به امید اینکه دوباره با من آشتی کنند.

وی اظهار داشت: همیشه فامیل و دوستانم زیبایی، ثروت و محبوبیتم را مثال می زدند و این خانه پذیرای آدم هایی از اقشار مختلف مردم بود ولی امروز دیگر کسی در این خانه را نمی زند.

وی بیان کرد: در این ۵ سال پرستارهای زیادی آمدند ولی هیچکس توان پرستاری از من را نداشت و از فرزندانم فقط دخترم ثریا به دلیل وابستگی بیش از اندازه اش به من هر روز و هر شب کنارم است و شاید امروز به برکت وجود این دخترم بوده که نفس می کشم.

این مادربزرگ زیبا و مهربان افزود: کاش زمانی که سالم بودم به خاطر هیچ چیز خودم را عصبانی و ناراحت نمی کردم شبی که این اتفاق افتاد به شدت خشمگین بودم ولی حالا فهمیدم ارزش از دست دادن دست و پایم را نداشت.

وی که با این شرایط سختش هنوز هم چهره اش لبخند را فراموش نکرده بزرگ ترین درس را به امثال من می دهد شرایط هر چقدر هم سخت باشد بخندید و شاد باشید، می گوید: در این لحظه که دیگر نه قدرتی، نه ثروتی، نه زیبایی و سلامتی برایم باقی نمانده شادم چرا که تازه بعد این همه سال زندگی کردن متوجه لحظه حال شدم.

حاجیه‌بانو در خصوص انتظاراتش از فرزند و نوه‌هایش بیان می‌کند: من هیچ چیز از هیچ کس نمی خواهم فقط حضور کسانی که دوستشان دارم به من قوت زندگی می‌دهد و دلم می خواهد همیشه مثل قبل اطرافم شلوغ باشد.

وی افزود: خدا را شاکرم دخترم را داشتم که از من پرستاری کند بارها در خلوت فکر می‌کنم اگر ثریا نبود با این همه ثروت باز هم به یقین تنها و بی‌کس باید در سرای سالمندان اقامت می کردم.
بهزیستی گلستان به ۲ هزار و ۹۲۳ سالمند خدمت رسانی می‌کند.

سالمندان گنجینه‌هایی ارزشمند فرا روی جوانان بوده که با مدیریت ویژه می‌توان از تجربه‌ها و ظرفیت‌های گوهر بار آنها در تمام شرایط استفاده کرد در ارتباط با آمار مراکز خدمات رسانی به سالمندان گلستان سرپرست بهزیستی استان در ارتباط با سالمندی در گفت و گو با ایرنا گفت: دنیا به سرعت در حال سالمند شدن است و اینگونه تخمین زده شده است که تا سال ۲۰۵۰ حدود ۲۲ درصد جمعیت دنیا سالمند خواهند بود یعنی یک نفر از هر پنج نفر سالمند خواهند بود.

عارف کیانی افزود: ایران نیز از این تغییرات جمعیتی بی نصیب نمانده است و هم اکنون حدود ۱۰ درصد جمعیت کشور را افراد بالای ۶۰ سال تشکیل می دهند و به طوری که تخمین زده شده است در سال ۲۰۵۰ جمعیت سالمند کشور به حدود ۲۸ درصد خواهد رسید.

وی اظهار داشت: براساس آخرین اطلاعات استان گلستان دارای ۸/۹ درصد سالمند است که معادل ۱۷۰ هزار و ۸۷۱ نفر می‌باشد.

وی بیان کرد: در زمان حاضر از ۱۲ مرکز روزانه سالمندان ۴۰۴ نفر و در ۳ مرکز شبانه‌روزی سالمندان ۱۴۷ نفر خدمات دریافت می‌کنند.

سرپرست بهزیستی گفت: سه مرکز ویزیت در منزل سالمندان و ۴ مرکز مراقبت در منزل ویژه معلولان هم اکنون مشغول خدمت‌رسانی به این قشر هستند.

کیانی افزود: ۶ بنیاد فرزانگان در استان فعال بوده بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ نفر سالمند از آنها خدمات دریافت می‌کنند.

وی بیان کرد: هم اکنون بیش از ۲ هزار و ۹۲۳ نفر سالمند از خدمت‌رسانی بهزیستی استان گلستان بهره‌مند هستند.

گلستان مطابق سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵، یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر جمعیت متشکل از اقوام و مذاهب مختلف در ۳۴ نقطه شهری و هزار و ۷۵ روستا دارد.

  • منبع خبر : خبرگزاری ایرنا