ساکنان شهر ۱۷۵ هزار نفری گنبدکاووس در شرق گلستان پس از ۲۸ سال چشم انتظاری برای افتتاح پروژه جمع‌آوری فاضلاب این شهر، سرانجام در سایه تلاش و اهتمام دولت سیزدهم به آرزوی خود دست یافتند و منتظر بهره‌برداری از این طرح ملی در سفر دوم رییس جمهور هستند.

مردم گنبدکاووس از حدود سه دهه پیش به امید رفع مشکل آبگرفتگی معابر شهری ناشی از کمترین بارش و ساماندهی وضعیت فاضلاب‌های خانگی و بوی تعفن آن که بیشتر به جای چاه‌ها، سر از جداول و کانال‌های هدایت آب‌های سطحی در کوچه و خیابان‌ها درمی‌آورد و همچنین مصائبی که به سبب کنده کاری‌های این طرح برای تردد آنان ایجاد می‌کرد عملیات اجرایی طرح جمع‌آوری فاضلاب این شهر را تحمل کردند.

با این حال پس از گذشت این همه سال، اگرچه با انجام برخی اقدامات توسط شهرداری تا حدودی مشکل آبگرفتگی معابر در برخی نقاط شهری رفع شده اما کماکان در هنگام بارش باران مردم با این مشکل دست به گریبانند مضاف بر اینکه بوی تعفن ناشی از فاضلاب‌های خانگی که بیشتر به داخل جدول‌ها و کانال‌های هدایت آب‌های سطحی می‌ریزد، همچنان ساکنان این شهر را آزار می‌دهد.

حرکت کُند و لاک‌پشتی طرح جمع‌آوری فاضلاب گنبدکاووس که سوهان روح مردمان شیعه و اهل سنت این شهر شده بود با روی کار آمدن دولت انقلابی و جهادی آیت الله رییسی و سفر ۱۳ اسفند ۱۴۰۰ وی و برخی اعضای هیات دولت به استان گلستان شتاب گرفت و دولت در گام نخست هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برای تکمیل فاز نخست این طرح ملی مصوب کرد.

اختصاص این میزان اعتبار اگرچه برای تکمیل کامل طرح ملی جمع آوری و تصفیه فاضلاب گنبدکاووس که در مجموع ۵۷ درصد پیشرفت فیزیکی و افزون بر ۲۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز داشت، کافی نبود اما امید را در مردمان دومین شهر بزرگ گلستان برای بهره‌برداری حداقل مرحله نخست این پروژه ملی زنده کرد.

تاریخچه طرح جمع آوری فاضلاب گنبدکاووس

طرح مطالعه و اجرای پروژه ملی جمع آوری و تصفیه فاضلاب گنبدکاووس باتوجه به شرایط توپوگرافی و هم‌ترازی زمین در نقاط مختلف این شهر، بالا بودن سطح آب‌ زیرزمینی و آبگرفتگی معابر با کمترین بارش باران و ورود فاضلاب‌های خانگی به کانال‌های هدایت آب‌های سطحی در اوائل دهه ۷۰ آغاز شد.

مطابق اعلام مسوولان آب و فاضلاب گلستان، تا قبل از روی کارآمدن دولت انقلابی و جهادی آیت الله رییسی بر مسند قوه مجریه، برای پروژه ملی جمع آوری و تصفیه فاضلاب شهر گنبدکاووس در دولت‌های قبل در مجموع ۴۰۰ میلیارد ریال هزینه شده بود.

انجام ۳۸ درصد شبکه درون شهری به مقدار ۸۳ کیلومتر، ۴۱ درصد از ساخت ۹ ایستگاه پمپاژ و ۸۷ درصد احداث تصفیه خانه فاضلاب، از جمله اقدمات انجام شده در طرح ملی جمع‌آوری فاضلاب شهر گنبدکاووس از سال ۷۴ تا پایان سال ۱۴۰۰ است که رساندن شبکه‌های اصلی و فرعی درون شهری این طرح به ۲۰۰ کیلومتر، تکمیل ۹ ایستگاه پمپاژ و تصفیه خانه آن هنوز باقی مانده بود.

گفته می‌شود با تکمیل مرحله نخست طرح جمع آوری فاضلاب شهری گنبدکاووس و تصفیه‌خانه آن ۲۶ هزار متر مکعب آب در شبانه روز تصفیه (باز تولید) و برای مصارف کشاورزی اراضی اطراف آن که سال‌هاست از مشکل خشکسالی و کم آبی رنج می‌برند، مورد استفاده قرار می‌گیرد ضمن اینکه بخشی از مشکلات شهروندان به سبب اجرا نشدن کامل و کُندی عملیات اجرایی این طرح از جمله آلودگی‌ زیست محیطی ورود فاضلاب به ۲ رودخانه واقع در قسمت شمال و جنوب این شهر و بوی تعفن ناشی از آن جلوگیری خواهد شد.

۲۱۰ میلیارد ریال برای ادامه عملیات اجرایی فاضلاب گنبدکاووس در دولت سیزدهم

بلافاصله پس از تصویب اعتبارات سفر ریاست جمهوری به گلستان، ۲۱۰ میلیارد ریال برای این طرح تخصیص یافت و چند ماه بعد از آن مراسم از سرگیری عملیات اجرایی تکمیل تصفیه خانه فاضلاب شهر گنبدکاووس روز ۶ خرداد ۱۴۰۱ باحضور «اتابک جعفری» رییس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، نائب رییس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی، چندتن از نمایندگان مردم گلستان در مجلس و مدیران استانی و این شهرستان به صورت رسمی شروع شد.

به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور، با راه‌اندازی تصفیه خانه فاضلاب شهر گنبدکاووس، سه میلیون مترمکعب آب از محل بازچرخابی پساب در مرحله نخست و در مرحله نهایی نیز حدود ۱۰ میلیون مترمکعب آب برای مصارف کشاورزی، صنعتی، خدمات و فضای سبز تامین خواهد شد.

جعفری اضافه کرد: تکمیل مرحله نخست تصفیه خانه فاضلاب گنبدکاووس هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد که تلاش وزارت نیرو تامین و تخصیص کامل آن از منابع ملی، استانی و سفر رییس جمهور، بهره‌برداری مرحله نخست این پروژه ملی طی یک سال است.

انعقاد ۸۱۰ میلیارد ریال قرارداد برای طرح فاضلاب گنبدکاووس

تلاش‌ و پیگیری‌ متولیان امر در دولت مردمی و جهادی سیزدهم برای تحقق مطالبه ۲۸ ساله مردم گنبدکاووس برای بهره‌برداری مرحله نخست طرح ملی جمع‌آوری و تصفیه فاضلاب این شهر تا آنجا پیش رفت که ۳۱ اریبهشت امسال مدیر امور آب و فاضلاب شهرستان خبر از انعقاد قراردادهایی به ارزش ۸۱۰ میلیارد ریال از محل منابع سفر استانی رییس جمهور برای تکمیل پروژه فاضلاب این شهر خبر داد.

حسین سعیدی راد در نشست کارگروه اجتماعی – فرهنگی گنبدکاووس یادآور شد: عملیات اجرایی طرح جمع اوری و تصفیه فاضلاب این شهر از سال ۱۳۷۴ با پیش‌بینی ۴۴ کیلومتر شبکه اصلی، ۱۵۶ کیلومتر شبکه فرعی، هفت کیلومتر خط انتقال و ۹ ایستگاه پمپاژ و ۶۰ هزار واحد انشعاب آغاز شد.

وی اضافه کرد: از آن سال تاکنون ۸۸ کیلومتر خطوط انتقال شبکه فرعی و اصلی اجرا شده و چهار ایستگاه از ۹ ایستگاه پمپاژ و انشعابات آن تکمیل شده و با اعتباراتی که دولت سیزدهم به این پروژه اختصاص داد، پیشرفت فیزیکی این پروژه به ۶۶ درصد رسیده است.

سعیدی‌راد، مساحت تصفیه‌خانه فاضلاب گنبدکاووس را ۸۰ هکتار و پیشرفت فیزیکی مرحله نخست آن را هم حدود ۹۱ درصد اعلام کرد و گفت: درصورت تخصیص به موقع اعتبارات این تصفیه‌خانه تا پایان امسال وارد مدار می‌شود.

وی با یادآوری اینکه شبکه فاضلاب شهری گنبدکاووس مختص فاضلاب خانگی است و آب‌های سطحی را جمع‌آوری نمی‌کند، بیان داشت: با نگاه ویژه دولت سیزدهم همچنین در ۲ سال اخیر کار بزرگی برای رفع نواقص ۸۸ کیلومتر لوله‌گذاری‌های صورت گرفته در شبکه فاضلاب انجام شد.

فاز نخست طرح جمع آوری فاضلاب گنبدکاووس آماده افتتاح است

معاون فاضلاب مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب گلستان از آماده بودن فاز نخست طرح جمع آوری فاضلاب گنبدکاووس خبر داد و گفت: این پروژه ملی در سفر پنج‌شنبه جاری رییس جمهور و برخی اعضای هیات دولت به این استان شمالی افتتاح خواهد شد.

سیدجواد حسینی افزود: برای عملیات اجرایی طرح جمع آوری فاضلاب گنبدکاووس که حدود ۳۰ سال قبل عملیات اجرایی آن شروع شده تاکنون هزار و ۶۸۰ میلیارد ریال هزینه شده که ارزش ریالی آن هم اکنون ۱۲ هزار میلیارد ریال است.

وی اضافه کرد: با افتتاح فاز نخست این طرح ملی که ظرفیت تصفیه ۶ هزار مترمکعب فاضلاب دارد، حدود ۳۰ هزار نفر از جمعیت شهری محدود ایستگاه پمپاژ شماره ۹ در قالب واگذاری ۱۰ هزار انشعاب در حال واگذاری است، از خدمات آن برخوردار خواهند شد.

حسینی بابیان اینکه برای تکمیل کامل طرح جمع آوری فاضلاب شهر گنبدکاووس هم به هشت هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است، افزود: ساخت و تکمیل هشت ایستگاه پمپاژ باقی مانده و اجرای حدود ۸۰ کیلومتر خطوط انشعاب از اقدامات باقی مانده این طرح ملی است.

معاون فاضلاب مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب گلستان ادامه داد: تکمیل ۲ ایستگاه پمپاژ شماره چهار و هشت طرح جمع آوری فاضلاب گنبدکاووس در برنامه کاری امسال قرار دارد.

  • منبع خبر : خبرگزاری ایرنا